BÄTTRE KONST
Vi samlar hela konstfamiljen

Select Page

Konstnärer och Rosé – Hosono 3 Content bjöd in till vinprovning: ”Mycket smak och styrka”

Konstnärer och Rosé – Hosono 3 Content bjöd in till vinprovning: ”Mycket smak och styrka”

Sommaren är snart här och vad passar då bättre än ett glas rosé i solen? Men vilka sorter är egentligen godast och är det de ljusa eller de mörka som gäller? Det ville vi på Hosono 3 Content ta reda på. Tillsammans med ett glatt gäng konstnärer och företagare testade vi oss fram i den rosa djungeln.

 

I Sverige skjuter konsumtionen av läskande drycker som rosévin och vitt vin i höjden så fort solens strålar är varma nog för att man ska kunna sitta ute och njuta. Under ett par år har de ljusa vinerna dominerat marknaden men nu verkar det som att även de lite mörkare är på väg tillbaka, iallafall om man ska tro på den panel som var på plats på Åsögatan 122. Under fredagen bjöd Hosono 3 Content in till en provning av just roséviner. På plats var konstnärerna Lena FranzénPeter Czerniak, Svante Trottestam, Anne Nickels och Diana Danielsson. Inbjudna var även Tomas Grahl från Wat Ekonomikonsult och Eva Gedung som utför reiki-healing.

Det bjöds på fem olika sorter och det var spridda skurar när det kom till vilken som var godast, men det stod till slut mellan Mulderbosch Rosé som är bärig, frisk och har inslag av vattenmelon och Les Lauzeraies Tavel som är ungdomlig, fruktig och har inslag av mogna jordgubbar.

– Jag tyckte bäst om vin nummer fyra och fem. De hade mycket mer smak och styrka än de övriga tre vinerna, säger konstnären Peter Czerniak.

Även redovisningsekonomen Tomas Grahl höll med om att Mulderbosch Rosé var en hit.

– Jag tyckte personligen att fyran var bäst. Lagom styrka och smak samt ingen obehaglig eftersmak.

 

Eva Gedung, David Lublin, Elin Nordlund, Erik Nordlander.

Lena Franzén.

Peter Czerniak.

Akvarellmålning av Peter Czerniak.

Anne Nickels, Harald Nylund och Lena Franzén.

Erik Nordlander.

Diana Danielsson.

Anne Nickels.

Lena Franzén, Svante Trottestam, Tomas Grahl.

Koifisk av Anne Nickels.

Vinerna som provades var:

Les Fumées Blanches Rosé – nr 22138 på Systembolaget

Bärig, mycket frisk smak med inslag av rabarber, örter, röda vinbär och blodgrapefrukt.

Cuvée Madame Sélection des Demoiselles – nr 2203 på Systembolaget

Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, örter, rabarber och blodgrapefrukt.

Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé – nr 6921 på Systembolaget

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av persika, röda vinbär och blodapelsin.

Mulderbosch Rosé – nr 6077 på Systembolaget

Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, vattenmelon och blodgrapefrukt.

Les Lauzeraies Tavel – nr 2724 på Systembolaget

Ungdomlig, fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, persika och blodapelsin.

 

Foto: Systembolaget.

Fakta om Rosé:

Rosévin kan produceras i princip alla vinproducerande länder, men de största producenterna är Frankrike, Italien, USA och Spanien som står för >80 % av produktionen. 2012 producerades globalt 22.5 miljoner hektoliter rosévin, den siffran är relativt stabil. Frankrike är även det land som konsumerar mest. 5,4 % av världens exporterade rosévin konsumeras i Sverige.

Källa: Wikipedia.

 

Om författaren

Video

Loading...